FOReGASt

Sistem integrat de analiză și prognoză a consumului pentru distribuitorii IMM de gaze naturale

Proiect finanțat prin Programul național de cercetare-dezvoltare - Creșterea competitivității economiei românești prin CDI Subprogramul 2.1. Competitivitate prin cercetare, dezvoltare si inovare – Cecuri de inovare SCOP: Susţinerea IMM-urilor prin finanţarea proiectelor cu grad ridicat de inovare, cu rezultate concrete şi impact real pe piaţă.

Beneficiar: AZZA DDC SRL
Furnizor de servicii: UNIVERSITATEA "ALEXANDRU IOAN CUZA" din IAȘI
Perioada de implementare: 25.07.2017 – 31.12.2017

Descriere proiect

Proiectul FOReGASt vizează dezvoltarea unor modele predictive pentru consumul de gaze naturale și, bazat pe acestea, a unor algoritmi de recomandare în procesul rezervării de capacitate și nominalizării consumului de către distribuitorii întreprinderi mici și mijlocii (IMM), cu rol de operatori de sistem de distribuție (OSD) de gaze naturale. Algoritmii dezvoltați de către furnizorul de servicii din cadrul proiectului vor fi integrați de către beneficiar într-un produs software de care acesta deja dispune (produs dezvoltat anterior de către beneficiar) și care este deja în comercializare către agenții OSD.

Proiectul este inițiat în urma necesității exprimate de clienții OSD, de a avea în cadrul aplicației (care îi asistă momentan în gestionarea consumatorilor, emiterea de facturi pe baza consumului înregistrat), și un modul care să îi ajute în luarea de decizii privitor la cele două prognoze pe care trebuie să le emită și care fac obiectul unor contracte cu furnizorii de gaze naturale. Estimări eronate atrag costuri suplimentare sau penalități pe care OSD trebuie să le suporte.

Dezvoltarea de către beneficiar a unui modul de raportare și planificare, este posibilă cu implicarea furnizorului de servicii care are expertiza necesară în domeniul analizei statistice a datelor, a învățării automate și a optimizării computaționale și a disponibilității unui agent OSD de a furniza date istorice și sprijin tehnic în specificarea aspectelor reale ale problemelor abordate.

Echipă

Responsabil furnizor serivcii

Conf. dr. Mihaela Elena BREABĂN – Facultatea de Informatică, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Membrii echipei furnizorului de servicii

Conf. Dr. Cristian GAȚU – Facultatea de Informatică, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Lect. Dr. Mădălina RĂSCHIP – Facultatea de Informatică, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iașis

Colaboratori

Conf. dr. Lucian SFÎCĂ - Facultatea de Geografie și Geologie, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Masterand Sebastian CIOBANU - Facultatea de Informatică, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Beneficiar

Sârbu Alexandru-Gabriel - Director general

Rezultate

Activitatile de cercetare intreprinse au avut ca scop dezvoltarea de modele predictive pe doua niveluri: Modele care prezic consumul lunar la nivelul fiecarui consumator. Modele care prezic consumul total lunar la nivelul fiecarei localitati si a fiecarei categorii de consumatori.

Ambele directii au apelat la utilizarea metodelor statistice de tip ARIMA si ARIMA hibride (cu variabile exogene) si a unui spectru mai larg de metode de invatare automata. Un volum de munca consistent a fost investit in faza de cercetare experimentala, pentru a integra algoritmi diferiti intr-un ansamblu cu acuratete sporita.

Indicatorii de stare si progres propusi au fost realizati. Durata operatiunilor de estimare a capacitatii si consumului dupa integrarea modulului de predictie este mult diminuata, pachetul software dezvoltat oferind facilitati de vizualizare a datelor istorice si estimari ale consumului viitor. Gradul de reducere a dezechilibrelor intre volumul nominalizat si cel realizat este semnificativ.

Echipa furnizorului de servicii va monitoriza performanta sistemului de predictie obtinut in lunile ce urmeaza. Metodologia utilizata si rezultatele obtinute pot face obiectul unor brevete si/sau publicatii stiintifice.

Proiectul de fata are un impact extins dincolo de beneficiile imediate ale companiei beneficiar al Cecului de inovare, sau a agentului OSD care isi va optimiza costurile. O prognoza de acuratete ridicata realizata la nivelul operatorilor de sistem de distributie aduce beneficii importante pe intregul lant furnizor-distribuitor-consumator.

Raport științific

Durata proiect: 5luni

Activitățile de cercetare întreprinse au avut ca scop dezvoltarea de modele predictive pe două niveluri:
1. Modele care prezic consumul lunar la nivelul fiecărui consummator
2. Modele care prezic consumul total lunar la nivelul fiecărei localități și a fiecărei categorii de consumatori.

Ambele direcții au apelat la utilizarea metodelor statistice de tip ARIMA si ARIMA hibride (cu variabile exogene) și a unui spectru mai larg de metode de învățare automată. Datele experimentale au constat din consumurile lunare ale clienților din 4 localități. Distribuția acestora pe categorii de consum este ilustrată în continuare:

Pentru mai multe detalii vizualizați raportul științific aici

Raport impact

12 luni de la implementare

În urma integrării rezultatelor proiectului în platforma existentă, beneficiarul și-a extins funcțiile soluției software, oferind astfel clienților săi un produs complet care sa îi ajute și în procesele de nominalizarea volumului și rezervarea de capacitate. Din punct de vedere economic implementarea proiectului a condus către oferirea de servicii noi și la creșterea cifrei de afaceri a firmei. La momentul actual societatea are un client activ în portofoliu și realizează o campanie activă de identificare a operatoriilor de distribuție din țară și de prezentare a soluției oferite.

Pentru mai multe detalii vizualizați raportul de impact aici

Informații contact

Facultatea de informatică

Str. General Berthelot, Nr. 16, 700483 IAȘI, ROMÂNIA

AZZA DDC S.R.L.

Str. Petre Andrei, nr.31 IAȘI, ROMÂNIA